Getopte aubergines

Aubergineplant Hollandplant 2

Arnoud Brabander in Bleiswijk is één van de drie telers die vorig jaar een grootschalige proef heeft gedaan met getopte aubergineplanten van Hollandplant. De resultaten werden besproken en het gewas werd bekeken. Er werden interessante (voorlopige) conclusies getrokken. Arnoud is al wel overtuigd. Hij heeft de proef van 1 hectare inmiddels uitgebreid naar het totale oppervlak van vier hectare. ​

Arnoud Brabander

De vroege productie loopt voor als aubergineplanten getopt zijn

Kurt Lauwers

Gewas lijkt wel geschoren…

Kurt Lauwers, sales manager van Hollandplant: “Wat me iedere keer weer opvalt, is dat het gewas van getopte planten zo uniform is. Stengels en hoogte. Het lijkt wel geschoren.” 

Door het toppen splitst de plant op lage hoogte. De plant ligt open. Er wordt dus ook minder blad uit de kop gebroken. Arbeidstechnisch levert dat voordelen op en bovendien kan het blad zijn werking doen. Anderzijds vraagt het vastzetten meer tijd.

Late plantdatum of belichte teelt

Telers met een late plantdatum of belichte teelt hebben baat bij getopte aubergineplanten. Met deze generatieve plant kunnen zijn goed inspelen op het snel toenemende licht in het vroege voorjaar. Door de ‘geforceerde’ splitsing blijft het gewas wat korter. Ook ontstaan gelijk twee hartvruchten. De tweede krans bevat vier aubergines. Deze snelle stijging van de plantbelasting past bij de generatieve inslag van de getopte planten. Aandachtspunt is de gebruikte onderstam. Het toppen vergt een sterkere onderstam.

Licht

Op het bedrijf van Arnoud is er ongeveer 0,5 kg meer geoogst dan vorig jaar ondanks dat er circa 10 dagen later geplant werd dan vorig jaar. De reguliere, ongetopte aubergineplanten blijven achter ten opzichte van vorig jaar. Arnoud: ”De traditionele plantdatum ligt rond half december. Ik plant eind januari of begin februari. De plantbelasting bij de getopte plant neemt sneller toe. Dit past beter bij het snel toenemende licht in deze periode. De plant in balans krijgen is op deze manier makkelijker.”